Pengambilan Inspektor Dan Konstabel Sukarelawan Simpanan Polis 2013




Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan melaksanakan eksesais pengambilan Inspektor dan Konstabel Sukarelawan Simpanan Polis di seluruh Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak bermula bermula dari 16 hingga 30 Oktober 2013.

Permohonan dan maklumat lanjut, sila layari Portal Rasmi PDRM di www.rmp.gov.my (Sistem Semakan Online - SSO).

Syarat dan kelayakan adalah seperti berikut:

1.JAWATAN INSPEKTOR SUKARELAWAN SIMPANAN POLIS LELAKI / WANITA:

- ELAUN PENUGASAN

• Elaun penugasan RM 7.80 sejam

- SYARAT SKIM PERKHIDMATAN

Warganegara Malaysia.

Berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 45 tahun pada tarikh temuduga.

Kelayakan:

• Telah ditauliahkan sebagai Inspektor Kor Sukarelawan Siswa Siswi (Kor SUKSIS).

• Mendapat kelulusan dan kebenaran dari Ketua Jabatan/ Majikan untuk berkhidmat sebagai Sukarelawan Simpanan Polis.

• Bersih daripada sebarang tapisan rekod keselamatan.

• Tidak menjadi ahli anggota lain-lain badan beruniform yang boleh dikerah tenaga di dalam keadaan darurat.

• Pengawal Keselamatan/Jaga yang bertugas dengan Kerajaan/ Badan Berkanun tidak layak memohon.

• Perkhidmatan Sukarelawan Simpanan Polis adalah tertakluk kepada jadual perintah/ peraturan/ kaedah PVR Regulations 1956, Akta Polis 1967 (Akta 344) dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara Bahagian A 502.

2. JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN POLIS LELAKI/WANITA

- ELAUN PENUGASAN

• Elaun penugasan RM 6.00 sejam

- SYARAT SKIM PERKHIDMATAN

Warganegara Malaysia

Berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 45 tahun pada tarikh temuduga.

Kelayakan:

• Tamat SPM atau setaraf dengannya.

• Mendapat kelulusan dan kebenaran dari Ketua Jabatan/ Majikan untuk berkhidmat sebagai Sukarelawan Simpanan Polis.

• Bersih dari sebarang Rekod Jenayah/ Rekod Cawangan Khas.

• Tidak menjadi ahli anggota lain-lain badan beruniform yang boleh dikerah tenaga di dalam keadaan darurat.

• Pekerja-pekerja dari kumpulan Key Personal seperti Hospital/ TNB (breakdown)/ Telekom (teach), Pegawai Keselamatan/ Jaga yang bertugas dengan Kerajaan/ Badan Berkanun tidak layak memohon.

• Sila sertakan 1 salinan kad pengenalan, Sijil Kelahiran, Sijil Akademik dan Sijil Berhenti Sekolah/ Tamat Sekolah.

• Perkhidmatan Sukarelawan Simpanan Polis adalah tertakluk kepada jadual perintah/ peraturan/ kaedah PVR Regulations 1956, Akta Polis 1967 (Akta 344) dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara Bahagian A 502.

- KELAYAKAN FIZIKAL

Pemohon – pemohon hendaklah mempunyai ukuran fizikal dan pancaindera seperti berikut:

• Tinggi sekurang-kurangnya: Lelaki: 162cm, Wanita: 152cm

• Berat badan sekurang-kurangnya: Lelaki: 50kg, Wanita: 48kg

• Mempunyai penglihatan yang baik;

• Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat. Dan;

• Diakui sihat oleh Pegawai Perubatan Kerajaan termasuk pemeriksaan X-Ray.

24 komen:

  1. Pls pm sy pada gmail.norhidayahrosli91@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Harlo..Kailua saya unhinged menjadi polis...bagaimana memohon

    ReplyDelete
  3. Please email me vincentkc2009@hotmail.com

    ReplyDelete
  4. Semakan Pengambilan Jawatan PDRM untuk jawatan konstabel 2013 x kuar lagi..kami semua yg dah wat ujian fizikal 9/13 lulus..yg mane llus sampai la ni xde keputusan....semua dapat nasib yg sma.......dah skang sibuk dok ambil Inspektor Dan Konstabel Sukarelawan Simpanan Polis 2013....and Permohonan Jawatan Konstabel Bagi Bekas Tentera.....

    ReplyDelete
  5. @fred xyBoleh saya tau bagaimana ujian dan memohon polis..?terima kasih

    ReplyDelete
  6. Anonymous11:09 AM

    รคyค dpt panggilan temuduga sukarelawan 18 jan 14.. So xdpt srt n smlm bru tgk web rmp.. Blh ke uat lgi??

    ReplyDelete
  7. Anonymous11:01 AM

    sy lulus ujian fizikal konstabel lelaki..15/9..skg ni paggilan y mane satu..xpaham laa

    ReplyDelete
  8. susah kalau nak online...dtg je kt balai terdekat minta borang trus isi...

    ReplyDelete
  9. @rzalla nie semua online...xpakai dah borang2 nie...dunie hujung jari katekn...xde nye borang tu dah...semua kena apply at spa
    ....

    ReplyDelete
  10. @rzalla nie semua online...xpakai dah borang2 nie...dunie hujung jari katekn...xde nye borang tu dah...semua kena apply at spa
    ....

    ReplyDelete
  11. La ni mane pakai borang


    ...gune laman spa ler...

    ReplyDelete
  12. Anonymous10:07 PM

    jeevan@sfifood.com.my
    saya dah lulus ujian
    boleh saya tahu selanjut nya terima kasih.

    ReplyDelete
  13. Bagaimana nk memohan polis bantuan dan polis kostable???
    Kalau dah ada cra untuk memohon....sila email kpd sye...
    putrazamia@gmail.com

    ReplyDelete
  14. nazarini b masadi7:14 PM

    Mcm mana sy nak memohon jawatan konstabel sukarelawan polis di raja malaysia

    ReplyDelete
  15. nazarini b masadi7:20 PM

    Saya ingin memohon jawatan sukarelawan polis di raja malaysia

    ReplyDelete
  16. Anonymous11:42 AM

    X dapat apa2 berita walaupun bnyak kali memohon.

    ReplyDelete
  17. Anonymous5:41 PM

    macam mana saya nak mohon...di mana perlu saya rujuk....

    ReplyDelete
  18. Saya baru saje telah lulus interview dan latihan fizikal pads.7-3-14..tetapi blum lagi apa berita tentang keputusan..

    ReplyDelete
  19. kawe ni since 18-01-2014 dh lulus . la nie depa dok panggil puns!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:23 AM

      Tunang sy pon lepas jgk. Tpi. Smpai skrg xde sbrg pggilan

      Delete
  20. Nak thu la. Ble dpt sukarelawan ye .calon yg mohon thun lps. Intrview bln 1. Latihan fizikal dgn intrview dah lulus. Tpi.smpai skrg xde panggilan.

    ReplyDelete
  21. Anonymous11:18 AM

    Sy tlh lulus lthn fizikan dgn intrview. Knpa smpai slrg xde sebarang panggilan ye.

    ReplyDelete
  22. sy kt setahun dah..smp skg xde panggilan....da lulus temuduga lisan, dan fizikal...sia2 je amak cuti tnpa rekod nk hdiri temuduga,..dah la jauh tmpt temuduga......menyesal je..dr smngt nk mnymbg bakti skg da tawar hati..hope rakan2 xtrkena mcm sy...

    ReplyDelete