Semakan E-Penyata Gaji Online (e-Gaji), Pendaftaran dan semakan online BR1M, PR1MA, MYHOME, MYLESEN, PLKN, RMR1M, KDR1M, SPM, STPM, UPU ONLINE.

Pengambilan Inspektor Dan Konstabel Sukarelawan Simpanan Polis


Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan melaksanakan eksesais pengambilan Inspektor dan Konstabel Sukarelawan Simpanan Polis di seluruh Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak bermula bermula dari 16 hingga 30 Oktober 2013.

Permohonan dan maklumat lanjut, sila layari Portal Rasmi PDRM di www.rmp.gov.my (Sistem Semakan Online - SSO).

Syarat dan kelayakan adalah seperti berikut:

1.JAWATAN INSPEKTOR SUKARELAWAN SIMPANAN POLIS LELAKI / WANITA:

- ELAUN PENUGASAN

• Elaun penugasan RM 7.80 sejam

- SYARAT SKIM PERKHIDMATAN

Warganegara Malaysia.

Berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 45 tahun pada tarikh temuduga.

Kelayakan:

• Telah ditauliahkan sebagai Inspektor Kor Sukarelawan Siswa Siswi (Kor SUKSIS).

• Mendapat kelulusan dan kebenaran dari Ketua Jabatan/ Majikan untuk berkhidmat sebagai Sukarelawan Simpanan Polis.

• Bersih daripada sebarang tapisan rekod keselamatan.

• Tidak menjadi ahli anggota lain-lain badan beruniform yang boleh dikerah tenaga di dalam keadaan darurat.

• Pengawal Keselamatan/Jaga yang bertugas dengan Kerajaan/ Badan Berkanun tidak layak memohon.

• Perkhidmatan Sukarelawan Simpanan Polis adalah tertakluk kepada jadual perintah/ peraturan/ kaedah PVR Regulations 1956, Akta Polis 1967 (Akta 344) dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara Bahagian A 502.

2. JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN POLIS LELAKI/WANITA

- ELAUN PENUGASAN

• Elaun penugasan RM 6.00 sejam

- SYARAT SKIM PERKHIDMATAN

Warganegara Malaysia

Berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 45 tahun pada tarikh temuduga.

Kelayakan:

• Tamat SPM atau setaraf dengannya.

• Mendapat kelulusan dan kebenaran dari Ketua Jabatan/ Majikan untuk berkhidmat sebagai Sukarelawan Simpanan Polis.

• Bersih dari sebarang Rekod Jenayah/ Rekod Cawangan Khas.

• Tidak menjadi ahli anggota lain-lain badan beruniform yang boleh dikerah tenaga di dalam keadaan darurat.

• Pekerja-pekerja dari kumpulan Key Personal seperti Hospital/ TNB (breakdown)/ Telekom (teach), Pegawai Keselamatan/ Jaga yang bertugas dengan Kerajaan/ Badan Berkanun tidak layak memohon.

• Sila sertakan 1 salinan kad pengenalan, Sijil Kelahiran, Sijil Akademik dan Sijil Berhenti Sekolah/ Tamat Sekolah.

• Perkhidmatan Sukarelawan Simpanan Polis adalah tertakluk kepada jadual perintah/ peraturan/ kaedah PVR Regulations 1956, Akta Polis 1967 (Akta 344) dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara Bahagian A 502.

- KELAYAKAN FIZIKAL

Pemohon – pemohon hendaklah mempunyai ukuran fizikal dan pancaindera seperti berikut:

• Tinggi sekurang-kurangnya: Lelaki: 162cm, Wanita: 152cm

• Berat badan sekurang-kurangnya: Lelaki: 50kg, Wanita: 48kg

• Mempunyai penglihatan yang baik;

• Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat. Dan;

• Diakui sihat oleh Pegawai Perubatan Kerajaan termasuk pemeriksaan X-Ray.

Klik untuk Permohonan jawatan kosong PDRM Polis DiRaja Malaysia
Pengambilan Inspektor Dan Konstabel Sukarelawan Simpanan Polis

Pls pm sy pada gmail.norhidayahrosli91@gmail.com

Harlo..Kailua saya unhinged menjadi polis...bagaimana memohon

Please email me vincentkc2009@hotmail.com

Semakan Pengambilan Jawatan PDRM untuk jawatan konstabel 2013 x kuar lagi..kami semua yg dah wat ujian fizikal 9/13 lulus..yg mane llus sampai la ni xde keputusan....semua dapat nasib yg sma.......dah skang sibuk dok ambil Inspektor Dan Konstabel Sukarelawan Simpanan Polis 2013....and Permohonan Jawatan Konstabel Bagi Bekas Tentera.....

@fred xyBoleh saya tau bagaimana ujian dan memohon polis..?terima kasih

Anonymous
delete

รคyค dpt panggilan temuduga sukarelawan 18 jan 14.. So xdpt srt n smlm bru tgk web rmp.. Blh ke uat lgi??

Anonymous
delete

sy lulus ujian fizikal konstabel lelaki..15/9..skg ni paggilan y mane satu..xpaham laa

susah kalau nak online...dtg je kt balai terdekat minta borang trus isi...

@rzalla nie semua online...xpakai dah borang2 nie...dunie hujung jari katekn...xde nye borang tu dah...semua kena apply at spa
....

@rzalla nie semua online...xpakai dah borang2 nie...dunie hujung jari katekn...xde nye borang tu dah...semua kena apply at spa
....

La ni mane pakai borang


...gune laman spa ler...

Anonymous
delete

jeevan@sfifood.com.my
saya dah lulus ujian
boleh saya tahu selanjut nya terima kasih.

Bagaimana nk memohan polis bantuan dan polis kostable???
Kalau dah ada cra untuk memohon....sila email kpd sye...
putrazamia@gmail.com

nazarini b masadi
delete

Mcm mana sy nak memohon jawatan konstabel sukarelawan polis di raja malaysia

nazarini b masadi
delete

Saya ingin memohon jawatan sukarelawan polis di raja malaysia

Anonymous
delete

X dapat apa2 berita walaupun bnyak kali memohon.

Anonymous
delete

macam mana saya nak mohon...di mana perlu saya rujuk....

Saya baru saje telah lulus interview dan latihan fizikal pads.7-3-14..tetapi blum lagi apa berita tentang keputusan..

kawe ni since 18-01-2014 dh lulus . la nie depa dok panggil puns!

Nak thu la. Ble dpt sukarelawan ye .calon yg mohon thun lps. Intrview bln 1. Latihan fizikal dgn intrview dah lulus. Tpi.smpai skrg xde panggilan.

Anonymous
delete

Sy tlh lulus lthn fizikan dgn intrview. Knpa smpai slrg xde sebarang panggilan ye.

Anonymous
delete

Tunang sy pon lepas jgk. Tpi. Smpai skrg xde sbrg pggilan

sy kt setahun dah..smp skg xde panggilan....da lulus temuduga lisan, dan fizikal...sia2 je amak cuti tnpa rekod nk hdiri temuduga,..dah la jauh tmpt temuduga......menyesal je..dr smngt nk mnymbg bakti skg da tawar hati..hope rakan2 xtrkena mcm sy...

Anonymous
delete

9/2012 lulus ujian fizikal konstabel tapi sampai sekarang '2014'langsung xda berita mohon pihak tertentu 'pdrm' beri respon yang sewajarnya..

Anonymous
delete

PMR layak mohon tak??

Bila pengambilan anggota polis konstebal sukarelawan siri 2014 di negeri sarawak?

Anonymous
delete

saya ni antara yg trpilih tmuduga pada tahun 2012 n dapat surat pada 12hb9 2014 n baru smlm pegi taklimat so lpas ni da bleh g training. Bagi yg baru mohon tahun 2014 mereka ada bgtahu pngmbilan tu mybe next year. saya ni da dua tahun tau tgu..
so bagi yg sudah lulus tgu la pnggilan mybe next year.

Anonymous
delete

yup layak

Anonymous
delete

hi wazil
ni akk tiri syamira
dapat jgk ke pngambilan ni?

Anonymous
delete

saya pemohon yg memohon pada bulan 5/2012 n syukur lpas 2 tahun tgu da dapat surat pada mgu lepas n da pegi taklimat smlm n tgh tgu nk g training. pgawai atasan ade bgtau senarai menuggu sangat la ramai. so bagi yg nk tau knp da lulus xpnggil2 tu tgu la pnggilan mybe next year kot pada yg mohon pada 2013/2014.

Anonymous
delete

kwn sy pun sama, dah lulus lama dah.. skg dia dah mninggal.. agaknya kena panggil jugak ke.. kang ada yang bangkit dari kubor

Anonymous
delete

Nak tnya. Sp training bpe bulan ye

Anonymous
delete

Taniah smua. 10/10 daerah perak dh pgi training. Godluck u all :D

utk ambilan 2015 tak ada ker?