Cara hilangkan line border gambar pada post

Untuk template yang tertentu terutamanya classic template, terdapat satu garisan border yang akan muncul setiap kali kita mengupload image atau gambar pada post. Contoh line border tersebut boleh anda lihat pada gambar di atas.

Untuk menghilangkan atau memadam garisan border tersebut, hanya perlu ikut beberapa langkah di bawah.

p/s: Sila save script template anda.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard tekan kekunci Ctrl + F dan taip atau paste kod .post img { atau .post-body img { .

Langkah 3

Edit angka pada kod border seperti yang di tunjukkan di bawah.

Contoh:

.post img {
padding: 1px;
margin: 0px 10px 10px 0px;
border: 1px solid #000000;
}

Ubah angka 1 pada border kepada 0.

Contoh selepas di edit:

.post img {
padding: 1px;
margin: 0px 15px 15px 0px;
border: 0px solid #000000;
}

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

25 komen:

  1. aku tak kisah pun sal border tu, nampak tak cantik ke?

    ReplyDelete
  2. hehe sya pun xkisah

    ReplyDelete
  3. tapi saya kisah...sbb bila kita edit gmbar....(letak frame...nmpak bertindih sangat...)...skarang dah x jadi cam tu...tenggggggg

    ReplyDelete
  4. thnks Nes. tp mls nye nk buat bende tu, kn best ade org buatkn.. ngee :D

    ReplyDelete
  5. okie,da rjin,n im done with my blog :))

    ReplyDelete
  6. tak berhasil pon .
    tak dpt cari code .post img { atau .post-body img { .
    walau pon dah tekan Expand Widget Templates .
    pening kepala .

    ReplyDelete
  7. thanx thanx psl sume information yea

    ReplyDelete
  8. thanks.. lame dh cr bnda nie.. hehe ^___^

    ReplyDelete
  9. sy da cuba xmenjadi ler...tolong ler camner nk selesaikn masalah nie

    ReplyDelete
  10. thnks!!!
    dh lme cari yg ni

    ReplyDelete
  11. thanks dah menjadi.

    ReplyDelete
  12. tenkiu so much,dear .
    it works !

    ReplyDelete
  13. sy wat ta jd nie..
    cmne?

    ReplyDelete
  14. saya try buat tapi tak menjadi.. :(

    ReplyDelete
  15. @Fatininie

    try crik yg ni..

    .post a img {

    syue da try dan BEJAYA! YEAY!! :)

    ReplyDelete
  16. Nescafe ais8:29 PM

    @syuE

    Tq sebab tolong jawabkan. hehe

    ReplyDelete
  17. dah try, tp x dpt..ada error..dunno y..

    ReplyDelete
  18. @Miss_Yanfie (,")(",) dah buat, x kuar error pun, n then dah save pun, tp still ada mcm border kat image tu, kenapa erks???

    ReplyDelete
  19. bagaimana caranya kalau hanya gambar tertentu saja yang akan dibuang bordernya..?
    salam kenal dari blog brugkembar

    ReplyDelete
  20. thanx tuk tutorial tu..sgt2 bguna..hehe

    ReplyDelete
  21. Yup, bila kita edit gambar n letak frame jadi mcm bertindih. Bila buat ni nampak nice...Thanks for sharing ya..

    ReplyDelete