Cara mudah tukar background pada blog



Terdapat satu cara paling mudah jika kita ingin menukar background blog kita. Jika kita menggunakan template classic, kita boleh menukar background asal yang biasanya berwarna hitam ataupun putih kepada background berformat image pattern yang berulang. Template baru juga boleh menggunakan cara yang sama, tetapi ianya bergantung kepada struktur background tersebut. Jika ia menggunakan background warna, cara ini boleh di gunakan.

Anda boleh memilih background image yang terpapar di bawah ini atau menggunakan image anda sendiri. Tetapi, image tersebut mestilah pattern berulang. Tidak digalakkan menggunakan image bersaiz besar kerana ia hanya akan membebankan proses loading blog anda.





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpjVIJLPnI/AAAAAAAAAIc/gOYxKL8bSqY/s200/body-bg.png





http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi-5ahC6I/AAAAAAAAAIM/PDpEcdDty9Y/s200/fd-san.jpg





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi-oA5tuI/AAAAAAAAAIE/vqds5Z6-UH4/s200/fd-babydisney.jpg





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi-LapvZI/AAAAAAAAAH8/7H1NoxW__QY/s200/woodbg.jpg





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi9hnbQGI/AAAAAAAAAH0/1G1sK0L9xms/s200/vector-seamless-hearts-background-09-by-dragonart.png


http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi9I1ARhI/AAAAAAAAAHs/wAON5LY1k3E/s200/vector-flower-squares-background-11-by-dragonart.png





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpih_NIBII/AAAAAAAAAHk/KJXJ6t2LM_A/s200/img01.gif





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpihmU5JKI/AAAAAAAAAHc/uwwLQdNf_xA/s200/contemporary-300x300.jpg





http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpigwCxkyI/AAAAAAAAAHM/N5AyL-UUQMA/s200/bgx.jpg





http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpigo76TbI/AAAAAAAAAHE/k0f9rZ_or-I/s200/0003a-background.jpg





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpiLxxsPUI/AAAAAAAAAG8/w8v9eEqSBQI/s200/img01.gif





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpiLow9m5I/AAAAAAAAAG0/wDQZjF4WCwk/s200/cork.jpg





http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzphZJl8JDI/AAAAAAAAAGk/Lasnd3ieOVc/s200/Vintage-Pattern_Black.png





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzphYxiyVnI/AAAAAAAAAGc/-ANvOOey_ck/s200/sexy-blogs.png





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzphYkHXTZI/AAAAAAAAAGU/whSZU688Qzo/s200/seamless-tiled-floral-pattern-vector-background.gif





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzphYEkrpKI/AAAAAAAAAGM/AdrTxfwIf3s/s200/img01%282%29.gif





http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzphX-ToZ8I/AAAAAAAAAGE/nmdaWsUCUBg/s200/cork.jpg





http://3.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpg7dlp5MI/AAAAAAAAAF8/nrQ0l7dttJU/s320/bgshowcase.jpg





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpg7FtZwPI/AAAAAAAAAF0/o8NrmMQYVIg/s320/bgr_main.png





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpg6lrT7-I/AAAAAAAAAFs/j8nb4nG0SKo/s320/16-10_dark_sleek_blog_07.jpg





http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpg6f6PD2I/AAAAAAAAAFk/JUgv7ItrK1E/s320/bg.gif





http://2.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpg54WqvQI/AAAAAAAAAFc/5MKtxtzKOEM/s320/bg1.gif

Untuk memasang background yang terpapar di atas, sila ikut beberapa langkah mudah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin kod berwarna biru di bawah dan edit pada notepad dengan menggantikan teks Masukkan URL background di sini dengan URL background yang tertertera pada image di atas atau URL background anda sendiri.

<script type="text/javascript">
var background= new Array()
background="Masukkan URL background di sini"
document.write("<style>");
document.write("body {");
document.write(' background:url("' + background + '") repeat top center;');
document.write(" }");
document.write("</style>");
</script>

Langkah 3

Salin kod yang telah siap di edit (rujuk langkah 2) dan paste pada Content HTML/Javascript.

Akhir sekali klik Preview dan jika anda berpuas hati dengan background tersebut, klik saja Save.

26 komen:

  1. salam tuan ampunya blog..
    fuhhh..susah jugak nak buat nya..
    kena cuba banyak kali...
    mekasih banyak ya sahabat..

    ReplyDelete
  2. ok cekgu, yg ni kompom x berat kan... nk la ambik yg itam gambo kayu tu... thanks ye

    ReplyDelete
  3. wow..background dah baru ah~~
    temaseh bebanyak..care~~ habes blog neh~~

    ReplyDelete
  4. aku plg suke corak mcm kayu tuh...nmpk natural =)

    ReplyDelete
  5. Tak rugi saya jumpa blog ni...
    Byk tutorial,
    semoga ceria selalu

    ReplyDelete
  6. nampak mcm senang tp bila buat kat blog test,x ada apa2 prubahan pun.

    ReplyDelete
  7. cara mudah lagi cari site background... byk sekarang ni..macam2 design background ada..rambang mata nak memilihnya ..jgn mabuk dah lerrr

    ReplyDelete
  8. salam tuan blog...salam ziarah gak..blog u ni berinfo byk la...thanx so much...

    ReplyDelete
  9. @adiq

    Ye. Kalau guna template classic minima, memang boleh. Mesti ada yang silap. Cuba try lagi sekali.

    ReplyDelete
  10. @Nescafe ais

    Setiap trik yang gua tulis kat sini, gua akan test dulu pada 3 jenis template. Jadi semua template yang gua test tu memang jadi.

    ReplyDelete
  11. Cikgu NA...Tima kcih...blog aku nampak lawa la skit...dah tukaq background tu...

    ReplyDelete
  12. NK TANYE KALAU NK LETAK GAMBR KTE SNDIRI KNE UPLOAD KT PHOTOBUCKET KE ?

    ReplyDelete
  13. tq gtau..walopn ak da lame tukar background..
    pasni leh usya kat cni je..hehe

    ReplyDelete
  14. Anonymous11:26 AM

    laaaaaaaaaaaaa.....sya xdpt bt la...da byk kali try tp xdpt2 jg...tension !!!!

    ReplyDelete
  15. Anonymous11:46 AM

    usaha tangga kegagalan huhuhu cuba lagi kalau masih tak berjaya buat.

    ReplyDelete
  16. erm ada x background yg translucent ??

    ReplyDelete
  17. x de perubahan pun.. hurmm..

    ReplyDelete
  18. :)

    http://miszfarasakura.blogspot.com/2011/02/tutorial-4-cara-mudah-nak-tukar.html

    ReplyDelete
  19. nk tanya...klo pakai header kan..dia akan ada kaler putih kt blkg header tu.kiranya..kt ats putih.bwh header baru ada picca yg kita pilih. :(

    cmne nk betulkan ea?

    ReplyDelete
  20. time kasih ..dqah jadi..

    ReplyDelete
  21. thank you...:-)..
    da jadik...

    ReplyDelete
  22. thanks sesangat .. dh jd pon ..
    copy url kt sini je = http://www.mycutegraphics.com/

    ReplyDelete
  23. x faham laaaahhh plsss...

    ReplyDelete