Menukar latar belakang(background) blog

Bagi blogger yang menggunakan classic template yang di download dari blogger.com, anda sebenarnya boleh mengubah latar belakang(background) template anda daripada paparan kosong (kebiasaannya putih) kepada paparan yang berwarna ataupun bergambar.

Background berwarna

Masuk ke dashboard blog anda dan seterusnya pergi ke Layout=> Edit HTML. Tandakan pada kotak Expand Widget Templates. Dengan menggunakan keyboard, tekan Ctrl+F. Taipkan body { pada kotak dan tekan enter. Cari kod yang bertulis background-color: #kod warna; . Edit kod warna tersebut dan gantikan dengan kod pilihan anda. Seterusnya, klik preview. Jika tiada sebarang mesej error muncul dan paparan tersebut muncul seperti apa yang anda inginkan, klik save.

p/s: Save script template asal terlebih dahulu.


Background bergambar / wallpaper

Langkah 1

Apa yang perlu anda lakukan ialah mencari satu gambar atau wallpaper yang bersaiz 1024 px x 730 px ke atas, salin url bagi gambar atau wallpaper tersebut dan pastekan pada notepad. Kemudian, salin kod di bawah, paste pada notepad dan edit kod tersebut dengan menggantikan url gambar atau wallpaper yang telah di pastekan terlebih dahulu tadi pada perkataan masukkan url.jpeg.

Kod:
background-image: url("masukkan url.jpg");
background-position: center;
background-repeat: no-repeat;
background-attachment: fixed;


Langkah 2

Masuk ke dashboard blog anda dan seterusnya pergi ke Layout=> Edit HTML. Tandakan pada kotak Expand Widget Templates. Dengan menggunakan keyboard, tekan Ctrl+F. Taipkan body { pada kotak dan tekan enter. Cari kod yang bertulis background-color: #kod warna; . Hightlightkan kod tersebut dan gantikan dengan kod pada notepad yang telah di edit tadi. Seterusnya, klik preview. Jika tiada sebarang mesej error muncul dan paparan tersebut muncul seperti apa yang anda inginkan, klik save.

p/s: Save script template asal terlebih dahulu.

29 komen:

  1. nice info...blh try pasni..:-)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih,blog ni banyak membantu saya sebagai blogger baru...

    ReplyDelete
  3. Sama-sama. Tutorial kat blog nih hanyalah basic untuk newbie.

    ReplyDelete
  4. ...ni untuk classic template je ke...

    ReplyDelete
  5. ok gak erk????nanti nak try la....

    ReplyDelete
  6. Yer Fara Farah sakura..Try lah nanti..

    ReplyDelete
  7. Bagaimana plak dgn template yg google bg dh siap custom bro?

    ReplyDelete
  8. To Dak Wan:

    ~Blogger cuma sediakan template classic. Template yang costum semua di reka oleh designer, termasuklah layout blog ni

    ReplyDelete
  9. Anonymous8:54 PM

    * @945533949937106325.0
    * @Nescafe ais
    nak test komen ko... huhu... semat la

    ReplyDelete
  10. Anonymous8:55 PM

    @4436558652946592280.0

    wah... mekasih

    ReplyDelete
  11. Haha. Boleh pulak test komen.Tak per, test dulu. Belum cuba belum tau.

    ReplyDelete
  12. wahai tuan. sy ada la background 80% black ngn gmbar bunga sket.. dah dapat masukkan.. tetapi, masalah yg timbul, post box (yg tmpt tulis entri) tuh jadi tenggelam dgn bunga yg ade kat background.. Macam mana ek, nk buat at least bunga2 kat background jd tranparents di belakang post box or, nak buat post box jadi timbul.. hehehe.. noob n new lg.. tq

    ReplyDelete
  13. @Ayam katik

    Tak boleh buat transparent macam tu. Kena ubah semula background tu

    ReplyDelete
  14. owh.. cam tu ka?.. hahaha.. thanks anyway.. ingt post box tu leh edit2 gak.. huhu

    ReplyDelete
  15. tuan nescafe ...cmne nak cari jpg url?

    ReplyDelete
  16. tq for the info..mslh da setle :)

    ReplyDelete
  17. semua untk clasic je ke?
    kalau layout templet 2006 tu cmna?? da try wat tak leh pown

    ReplyDelete
  18. Nescafe ais8:46 AM

    @yana lovyna

    Boleh juga. Tapi mungkin koding pada template tu lain sikit.

    ReplyDelete
  19. kenape sy still xbole tkar new tmpalte ea??
    asyik kuar ntah pape code je..
    cne ea?

    ReplyDelete
  20. saya tak faham lha .saya dha coba paste but the b.froung still the same ..ssah2!!

    ReplyDelete
  21. salam kenal, thanks..infonya...mau coba..ah..

    ReplyDelete
  22. waa...gud info lor..
    thnk..bab sha pon newbie...

    jum la singgah kt blog sha:http://asyarielstory.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. kalo x dek note pad pakai microsoft boleh???

    ReplyDelete
  24. ada banyak pilih satu ye??

    ReplyDelete
  25. Hmm , Layout ? Tak jumpe >.<

    ReplyDelete
  26. kat mner Layout nyer tak jmpe pun???

    ReplyDelete
  27. mantap dah http://13generasi.blogspot.com

    ReplyDelete