Menukar latar belakang(background) blog

Bagi blogger yang menggunakan classic template yang di download dari blogger.com, anda sebenarnya boleh mengubah latar belakang(background) template anda daripada paparan kosong (kebiasaannya putih) kepada paparan yang berwarna ataupun bergambar.

Background berwarna

Masuk ke dashboard blog anda dan seterusnya pergi ke Layout=> Edit HTML. Tandakan pada kotak Expand Widget Templates. Dengan menggunakan keyboard, tekan Ctrl+F. Taipkan body { pada kotak dan tekan enter. Cari kod yang bertulis background-color: #kod warna; . Edit kod warna tersebut dan gantikan dengan kod pilihan anda. Seterusnya, klik preview. Jika tiada sebarang mesej error muncul dan paparan tersebut muncul seperti apa yang anda inginkan, klik save.

p/s: Save script template asal terlebih dahulu.


Background bergambar / wallpaper

Langkah 1

Apa yang perlu anda lakukan ialah mencari satu gambar atau wallpaper yang bersaiz 1024 px x 730 px ke atas, salin url bagi gambar atau wallpaper tersebut dan pastekan pada notepad. Kemudian, salin kod di bawah, paste pada notepad dan edit kod tersebut dengan menggantikan url gambar atau wallpaper yang telah di pastekan terlebih dahulu tadi pada perkataan masukkan url.jpeg.

Kod:
background-image: url("masukkan url.jpg");
background-position: center;
background-repeat: no-repeat;
background-attachment: fixed;


Langkah 2

Masuk ke dashboard blog anda dan seterusnya pergi ke Layout=> Edit HTML. Tandakan pada kotak Expand Widget Templates. Dengan menggunakan keyboard, tekan Ctrl+F. Taipkan body { pada kotak dan tekan enter. Cari kod yang bertulis background-color: #kod warna; . Hightlightkan kod tersebut dan gantikan dengan kod pada notepad yang telah di edit tadi. Seterusnya, klik preview. Jika tiada sebarang mesej error muncul dan paparan tersebut muncul seperti apa yang anda inginkan, klik save.

p/s: Save script template asal terlebih dahulu.
Menukar latar belakang(background) blog

nice info...blh try pasni..:-)

Terima kasih,blog ni banyak membantu saya sebagai blogger baru...

Sama-sama. Tutorial kat blog nih hanyalah basic untuk newbie.

...ni untuk classic template je ke...

ok gak erk????nanti nak try la....

Yer Fara Farah sakura..Try lah nanti..

Bagaimana plak dgn template yg google bg dh siap custom bro?

To Dak Wan:

~Blogger cuma sediakan template classic. Template yang costum semua di reka oleh designer, termasuklah layout blog ni

Anonymous
delete

* @945533949937106325.0
* @Nescafe ais
nak test komen ko... huhu... semat la

Anonymous
delete

@4436558652946592280.0

wah... mekasih

Haha. Boleh pulak test komen.Tak per, test dulu. Belum cuba belum tau.

wahai tuan. sy ada la background 80% black ngn gmbar bunga sket.. dah dapat masukkan.. tetapi, masalah yg timbul, post box (yg tmpt tulis entri) tuh jadi tenggelam dgn bunga yg ade kat background.. Macam mana ek, nk buat at least bunga2 kat background jd tranparents di belakang post box or, nak buat post box jadi timbul.. hehehe.. noob n new lg.. tq

@Ayam katik

Tak boleh buat transparent macam tu. Kena ubah semula background tu

owh.. cam tu ka?.. hahaha.. thanks anyway.. ingt post box tu leh edit2 gak.. huhu

tuan nescafe ...cmne nak cari jpg url?

tq for the info..mslh da setle :)

semua untk clasic je ke?
kalau layout templet 2006 tu cmna?? da try wat tak leh pown

Nescafe ais
delete

@yana lovyna

Boleh juga. Tapi mungkin koding pada template tu lain sikit.

kenape sy still xbole tkar new tmpalte ea??
asyik kuar ntah pape code je..
cne ea?

saya tak faham lha .saya dha coba paste but the b.froung still the same ..ssah2!!

salam kenal, thanks..infonya...mau coba..ah..

waa...gud info lor..
thnk..bab sha pon newbie...

jum la singgah kt blog sha:http://asyarielstory.blogspot.com/

kalo x dek note pad pakai microsoft boleh???

ada banyak pilih satu ye??

Hmm , Layout ? Tak jumpe >.<

kat mner Layout nyer tak jmpe pun???

mantap dah http://13generasi.blogspot.com