Membina fungsi audio mp3



Terdapat beberapa cara bagaimana untuk memasukkan fungsi audio mp3 kedalam blog. Cara yang biasa digunakan ialah dengan menyalin kod HTML dari sites yang menyediakan fungsi tersebut dan pastekan ke dalam blog anda. Antara sites yang menyediakan fungsi itu ialah:

http://www.esnips.com
http://musicplayer.sourceforge.net
http://www.radioblogclub.com
http://www.clickcaster.com

Satu cara lagi ialah dengan membina mp3 player secara manual dalam blog anda.

Untuk membina fungsi mp3 secara manual, anda memerlukan flash player yang bertindak sebagai pemain audio dan audio(mp3) yang hendak dimainkan.

Bagi pemain audio(flash player),anda boleh menyalin embed code di bawah dan paste ke dalam notepad terlebih dahulu.

Manual play:

<embed pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" quality="high" allowscriptaccess="always" flashvars="valid_sample_rate=true&external_url=masukkan URL audio mp3 di sini" type="application/x-shockwave-flash" height="40" src="http://www.odeo.com/flash/audio_player_standard_black.swf" width="300" wmode="transparent"></embed>

Auto play:

<embed pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" quality="high" allowscriptaccess="always"flashvars="auto_play=true&valid_sample_rate=true&external_url=masukkan URL audio mp3 di sini" type="application/x-shockwave-flash" height="40" src="http://www.odeo.com/flash/audio_player_standard_black.swf" width="300" wmode="transparent"></embed>

Kemudian, pergi ke www.upload-mp3.com. Anda perlu membuat pendaftaran terlebih dahulu dan ianya adalah percuma. Setelah selesai proses pendaftaran, muat naik(upload) lagu mp3 anda dan tunggu sehingga proses upload tamat. Salin url bagi mp3 yang anda ingin masukkan ke dalam blog. Hanya salin url tersebut seperti contoh yang di bawah ini.

http://www.upload-mp3.com/files/53697_rrnfd/ACAB-Setelah.mp3

Setelah selesai menyalin url tersebut, kembali ke notepad yang telah anda paste kan dengan embed code audio (flash player) tadi dan paste kan url mp3 anda pada perkataan masukkan URL audio mp3 di sini.

Akhir sekali, salin embed code yang telah siap di edit itu dan paste ke dalam blog anda ataupun di ruangan column tepi.

31 komen:

  1. mixpod.com pun boleh

    ReplyDelete
  2. bro..cmne nak buat bila kta buka j blog scra automatic mp3 play?

    ReplyDelete
  3. Ya cikgu.Hehe

    Cuma salin kod pada youtube, paste pada blog, default settingnya memang autoplay.

    ReplyDelete
  4. salam nescafe,cmne nk bg dia autoplay??dh ikut sume arahan,tp mmg x autoplay pun..betul ke default setting dia dah auto?

    ReplyDelete
  5. @Mi vida

    Ok, dah dah di masukkan kod untuk autoplay

    ReplyDelete
  6. @Persatuan Guru Pelatih Islam IPIK

    Ok, gua dah masukkan kod untuk autoplay

    ReplyDelete
  7. syukr0n ya sama kang nescafe (^_^)

    ReplyDelete
  8. salam bro,nk tny lagi...ade x cara nak masukkan bnyk lagu secara manual?cara yang ni just satu lagu je kan?

    pastu nak tnya..knp kalau kat mixpod,hanya ade video bila kita try cari lagu...x jumpe yg format audio,dan disebabkan tu,kita xleh nk guna skin music player yg utk mp3 sahaja....(huhu,faham x soklan ni...)

    ReplyDelete
  9. salam bro,nk tny lagi...ade x cara nak masukkan bnyk lagu secara manual?cara yang ni just satu lagu je kan?

    pastu nak tnya..knp kalau kat mixpod,hanya ade video bila kita try cari lagu...x jumpe yg format audio,dan disebabkan tu,kita xleh nk guna skin music player yg utk mp3 sahaja....(huhu,faham x soklan ni...)

    ReplyDelete
  10. @Mi vida

    Tu kena explore sendiri. Gua tunjuk kat sini setakat basic saja. Kalau nak yang lagi advance kena rajinkan tangan mengoogle. Hehe

    ReplyDelete
  11. Pendapat teman, akhir sekali tu patut nasihat jangan guna autoplay, nanti viewer mesti drop nya. Pastu letaklah widget ni kat atas sekali supaya orang boleh stop kalau tak suka. Btol tak? Anyway, tqs nes sebab lu banyak ajar wa tips yg pelik2.

    ReplyDelete
  12. ok la bro..ape pun trimas (ayat kecewaaa)..huhu :(

    ReplyDelete
  13. @Dak Wan

    Haha. Gua setuju pendapat Dak Wan. Memang sepatutnya audio di setkan manual play. Kalau siapa yang nak dengar baru dia klik play. Bukan semua visitor suka benda macm ni. Mungkin kita sorang saja yang suka.

    ReplyDelete
  14. @Mi vida

    Jangan kecewa bro. Banyak-banyakkan bersabar. Hehe

    ReplyDelete
  15. haha..bro..x kecewa dah...dah dpt apa yg ana nak..yessss!!!!ape pun,atas bantuan bro gak..thnx yay!!

    ReplyDelete
  16. Anonymous3:45 AM

    ape nir?? hmm xphm2..

    ReplyDelete
  17. done.. hari tuh buat xmenjadik.. hari ok lak.. hahahaha.. lup u nes

    ReplyDelete
  18. nak tnyer cam ne kalo nak msokkn byk mp3 ek?
    kod yg same just repeat or ader koding len?
    pls.. help me... :)

    ReplyDelete
  19. ah bayak yang telah di kemukakan tapi ada yang saya cari masih tak jumpa..
    bagaimana nak buat playlis sendiri dalam blog kita.dan nak set kan untuk player kita

    terima kasih telah bayak tunjuk ajar yang telah saya dapat dr blog ni

    terima kasih lagi sekali

    ReplyDelete
  20. saya nak tanya..sy dh masukkan player gratisan muzik yg saya ambil drpd fullmusik.com... tp sbb apa xdengar pun lagunya... huk

    ReplyDelete
  21. salam..sy nak tanya..sy dh masukkan player gratisan muzik dari laman web fullmusik.com tp sbb apa xdgr apa2 pun..huk..cmana sbnarnya nk wat..

    ReplyDelete
  22. x boleh lar..cammana ni~~

    ReplyDelete
  23. Okay ..bagus betul tips kat blog anda ..banyak terima kasih

    ReplyDelete
  24. tak leh pun... nak upload mcm susah je...dah 3 jam tunggu...tapi tak upload gak...
    tolong~

    ReplyDelete
  25. jadi la..hehehe...cuma warna xmenarik..kalau nk tukar warna bole??uhuk!!

    ReplyDelete
  26. salam bro.saya da pastekan kod ke dalam blog..tp dlm blog 2 tulis must be at most 256 characters..cam ne 2? x dapat la..

    ReplyDelete
  27. bro ekceli kt mane nk msukkan code tu?
    ad widget html ye?

    knp ek aku bwt jadik? hoho. die kuar kosong jerk?
    huhuu

    ReplyDelete
  28. ada ngag cara masukin lagu yg klo pas di buka blognya langsung keputar otomatis tanpa macet-macet lagunya..??
    tolong yahh..
    ada tutorialnya ngak...??

    ReplyDelete